Home > Novice > Pohodništvo > Zeleni odtenki Trnovsko – Banjške planote

Zeleni odtenki Trnovsko – Banjške planote

Trnovsko – Banjška planota je kraška planota, ki predstavlja skrajni severozahodni del mogočnega Dinarskega gorovja. Je brez tekoče vode na površju in razčlenjena z zaprtimi globelmi, griči in hribi, jamami in brezni. Planota vas očara s neskončnimi potmi, ki so skrite med bujne krošnje dreves in so primerne tako za pohodništvo in kolesarjenje. Strma pobočja, predstavljajo izziv pohodnikom, vabljive pa so tudi nekatere kraške oblike, predvsem ledene jame. V jamah se lahko pohodniki ohladijo tudi poleti, saj v njih vlada večni led in sneg.

V zimskem času vam Trnovska planota ponuja idealen razmere za zimsko pohodništvo, kapljanje, smučarsko pohodništvo in tek na smučeh.

Kratek opis doživetja:

Start pohoda je idilična travnata dolina v Trnovskem gozdu, Mala Lazna. Od tu nadaljujete pot do Velike Ledene jame v Paradani. Posebnost ledene jame je večni sneg in led. Glavni vhod v jamo je zaprt z ledom in snegom, tako da vstop v jamo ni mogoč, se pa lahko v preddverju jame pohodnik ohladi tudi v avgustu. Prijetna gozdna pot vas popelje proti Iztokovi koči pod Golaki, (koča je odprta ob vikendih in po dogovoru za skupine čez celo leto). Po daljšam počitku v koči vas strma planinska pot vodi na najvišjo goro Goriške, Mali Golak iz katere je prelep razgled na vso Slovenijo. Lepo se vidi najvišji vrh Slovenije Triglav in velik del Julijskih Alp. Pod nami pa Primorska s svojim morjem in njenimi lepotami. Z Golaka sledi spust mimo koče do križišča, kjer lahko izberete med dvema možnostma.

1 možnost: Pot nadaljujete do izhodišča pohoda, Male Lazne. Tako opravite krožno turo. Čas hoje krožne ture okrog 4 – 5 ur.

2 možnost:  Pot nadaljujete do planinske koče na Čavnu. V okolici koče je veliko zanimivih vrhov, ki jih lahko obiščete In tako si turo podaljšate na celodnevno pohodniško avanturo, ki lahko traja od 6 – 8 ur. Lahko pa prespite v idilični koči na Čavnu  (koča je odprta ob vikendih  in po dogovoru za skupine čez celo leto) in naslednji dan nadaljujete z vašo avanturo, ki tako postane večdnevno nepozabno doživetje. PPRIPOROČAMO.

Termini: po dogovoru čez celo leto

Mesto srečanja: Nova Gorica, kraji v Vipavski dolini ali po predhodnem dogovoru

Težavnost: Lahka do zahtevna

CENA ZA ENODNEVNO VODENJE LAHKE POHODNIŠKE TURE – OGLED CENIKA

DRUŽINE IMAJO 10% POPUSTA NA CELOTNO CENO

Cena vsebuje: stroške prevoza, strokovno vodenje mednarodnega planinskega vodnika UIMLA, organizacijo

Cena ne vsebuje: stroške polpenziona v koči za goste in vodnika, če je tura večdnevna, stroški osebne narave.

INFO: +386 31 866 946 – gotrek.strosar@gmail.com

BOOK – REZERVIRAJ – BOOK – REZERVIRAJ – BOOK – REZERVIRAJ – BOOK – REZERVIRAJ – BOOK – REZERVIRAJ

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Izdelava spletnih strani StudioFACA | PageLink