Home > Novice > Novice > Pohodništvo na Trnovski planoti in Trnovskem gozdu

Pohodništvo na Trnovski planoti in Trnovskem gozdu

Trnovska planota je kraška planota, ki predstavlja skrajni severozahodni del mogočnega Dinarskega gorovja. Je brez tekoče vode na površju in razčlenjen z zaprtimi globelmi, griči in hribi, jamami, brezni in drobnimi kraškimi oblikami. Med kraškimi pojavi so posebej pomembne jame z večnim ledom in snegom. Podnebje tu določata nadmorska višina in lega. Značilen vremenski pojav je burja, ki se s planote spušča proti morju.

Goste na Trnovsko planoto privablja neokrnjena narava, strma pobočja, ki predstavljajo izziv pohodnikom, vabljive pa so tudi nekatere kraške oblike, predvsem ledene jame. V poletnem času številne gozdne poti, ki so skrite med krošnje dreves, so primerne za pohodništvo in kolesarjenje.

V zimskem času pa nam Trnovska planota ponuja idealen razmere za zimsko pohodništvo, kapljanje, smučarsko pohodništvo in tek na smučeh.Pozimi sta  Iztokova kača pod Golakih in planinska koča Antona Bavčerja na Čavnu odprti ob vikendih in zato so za zimsko pohodništvo zanimivi vrhovi v bližini le teh. To so vrhovi, ki segajo od 1200 pa skoraj do 1500m.( Mali modrasovec 1305m, Kucelj 1239 m, Veliki rob 1237 m itd.).

Seveda ne smemo pozabiti na Mali Golak (1495m), ki je najvišji vrh Golakov. Imena ni dobil zato, ker naj bi bil najnižji ampak, ker je imel najmanjšo planino. Z vrha je prelep razgled na vso Slovenijo. Lepo se vidi Triglav in velik del Julijskih Alp. Tudi Karavanke in Kamniške Alpe se vidijo. Pod nami pa Primorska s svojim morjem.

Termin:
Po dogovoru.
Težavnost:
Lahka.
Oprema:
Po dogovoru z vodnikom. Manjkajočo opremo si lahko po veljavnem ceniku sposodite pri nas.
Informacije o ceni: https://www.gotrek.si/si/izposoja-opreme
Cena vsebuje:
Organizacijo in strokovno vodenje vodnika.
Cena ne vsebuje:
Stroške prevoza, stroške osebne narave.
Info: 031 866946 ali gotrek.strosar@gmail.com

You may also like...

Izdelava spletnih strani StudioFACA | PageLink